Melodi dan Nas Ahmad Disaman 10 Juta oleh Penerbit dan Pengarah Jurey Latiff Rosli


SETELAH notis meminta produksi Melodi dan wartawannya Nas Ahmad untuk meminta maaf menerusi akhbar dan televisyen yang dikeluarkan pada Januari tahun lalu tidak diendahkan, akhirnya penerbit dan pengarah Jurey Latiff Rosli mengambil keputusan untu menyaman kedua-dua pihak itu.

Menurut Jurey ketika dihubungi, pengurusan kes saman fitnah dan malu sebanyak RM10 juta itu akan berlangsung pada 18 Mac ini, pukul 9 pagi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Jurey yang memakai baju kaler oren

“Selepas tiga bulan daripada tarikh saman itu difailkan, saya dapati pihak Melodi dan Nas Ahmad tidak melakukan apa-apa tindakan.

Pada 21 September 2008, Nas Ahmad didakwa telah memfitnah Jurey dalam segmen Terjah di Melodi.

“Nas telah menuduh saya yang bukan-bukan dengan membacakan sebuah emel layang tanpa bertanya kepada saya terlebih dahulu.

“Selepas itu, dalam sebuah majlis berbuka puasa anjuran Persatuan Penerbit Televisyen Malaysia, dia telah menerjah saya.

“Disebabkan itu, saya mahu dia memohon maaf di dalam akhbar dan televisyen. Tapi mereka tidak endah langsung. Jadi, sebab itu saya mahu saman fitnah dan saman malu,” jelasnya lagi.

Dalam kes saman tersebut, Jurey diwakili oleh peguamnya, Shaharudin Sham Sunder

2 comments:

Anonymous said...

memang patut pun...freedom of the press dalam konteks 'fourth estate' tidak melangkaui hak individu...

Syabas kpd plaintif tersebut - satu-satunya personaliti yg berani membawa si nas ahmad yg biadab ini ke mahkamah.

Anonymous said...

defamation is public disclosure of private facts, which arises where one person reveals information that is not of public concern, and the release of which would offend a reasonable person....Unlike libel, truth is not a defense for invasion of privacy. - inilah undang2 yg akan mencekup si nas ahmad.

Post a Comment