Cerita Hangat ~ Kisah Pahlawan dan Puteri Ava

Tersebutlah kisah pada suatu masa dahulu ada sepasang suami isteri yang memerintah sebuah negari yang bernama negari Cahaya.Mereka merupakan Raja dan Permaisuri Negari cahaya yang telah memerintah selama hampir 20 tahun...Mereka dikurniakan seorang puteri yang diberi nama Puteri Ava..

Puteri Ava telah membesar menjadi seorang puteri yang cantik,tinggi,putih dan rambut panjang..Puteri Ava menjadi kegilaan ramai putera2 negeri lain bahkan rakyat jelata sendiri...Cuma satu sahaja kekurangan Puteri Ava,Dia seorang yang sombong dengan Lelaki.Mungkin kerana didikan ibu dan ayah puteri yang tegas menyebabkan puteri tidak pandai bergaul dengan lelaki.Puteri juga merupakan seorang yang mempunyai harga diri yang tinggi...todak seorang lelaki pun yang boleh menyentuhnya...

Semasa umur puteri telah menginjak 25 tahun,ramaila putera datang melamar namun ditolak puteri,sehingga Ayahanda puteri berasa risau,kot2 anaknye tue jadi andartu pulak...

Lagipun Raja sudah semakin tua dan sering sakit2...Mereka ingin benar melihat puteri berkahwin dengan putera yang boleh menerajui takhta negara Cahaya.

Setahun Kemudian,Raja sering sakit2 dan akhirnya mangkat.Bonda puteri merasa amat sedih,selang beberapa bulan kemudia Permausuri mengikut jejak langkah suaminya...Puteri dinobatkan sebagai pemerintah negara.

Maka apabila,puteri telah memerintah Negara cahaya banyaklah org mempertikaikan kebolehannya.Raja Sangkula datang meminang Puteri,akan halnya Raja Sangkula seorang yang sangat garang dan Ego..

Puteri telah menolak pinangan Raja Sangkula...Maka Raja Sangkula sangat murka dan memerintahkan Panglima nya Kovi yang paling kuat dan berbadan besar dan tegap untuk menculik Puteri..Dia mesti memiliki puteri Ava...

Satu malam ketika puteri sedang mandi di kolam larangannya di dalam Istana berseorangan,Puteri terdengar bunyi tapak kaki masuk ke bilik kolamnya itu,lalu berkatalah puteri."ini adalah kolam larangan ,jangan sesiapa pun berani masuk ke sini",ketika itu puteri sedang Mandi tanpa seurat benang pun.

Klik sini ..

1 comments:

Anonymous said...

mane sambungannye....

Post a Comment